Monday, August 23, 2010

MAKANAN YANG BAIK UNTUK OTAK

Untuk menguatkan daya ingatan. dengan rahmat dan kasih sayang Allah s.w.t., kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat meningkatkan kekuatan otak dan sistem saraf kita. Banyak kajian yang manyatakan  pemilihan pemakanan yang tepat dapat meningkatkan kekuatan otak sehingga 50%. Antara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah seperti berikut :
  • Buah-buahan ( anggur hitam, kurma, buah delima, beri biru )
  • Sayur-sayuran ( lobak merah, halia )
  • Ulam-ulaman ( pegaga, daun sadri )
  • Tumbuhan herba ( gingko biloba )
  • Bijirin dan kekacang ( badan, walnut, kacang soya )
  • Roti
  • Air ( air mineral, air zam zam, madu, susu )
  • Minyak ( minyak ikan, minyak zaitun )
  • Ikan tuna
  • Telur ayam
  • Daging ayam
  • Vitamin B ( Thiamine (B1), Niacin (B3), Complex (B12) )
Apa yang penting, makanan tersebut mestilah halal, segar, baik, seimbang, tiada bahan pengawet, tiada perasa tiruan dan tiada pewarna tiruan.


Disediakan oleh :
Siti Khairunnisah Bt Abas
( 198766 )

No comments:

Post a Comment